Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10 пъти е повишена донорската активност през последните четири години

Снимка: БГНЕС

Семейство Николови от Варна, което се съгласи органите на починалия им син да бъдат трансплантирани на четирима души, за първи път застана пред медиите, за да разкаже историята си.

Светла и Николай Николови споделиха, че синът им Георги си е отишъл внезапно вследствие на аневризъм и кръвоизлив в мозъка без никакви симптоми. Той бил студент в Лондон. Майка му каза:

С щедра душа, с много ведро отношение към живота. Едно щастливо дете. Искам да кажа на човека, който носи неговото сърце, че ще има най-доброто сърце на света.

Професор Вилиян Платиканов, координатор по донорство в Университетската болница "Света Марина", съобщи, че от началото на годината досега в здравното заведение е имало реализирани 4-5 донорски ситуации от 12 възможни. Има и три отказа от роднини. Добрата новина е, посочи Платиканов, че 8-10 пъти е повишена донорската активност през последните четири години, което се дължи и на медиите:

Значително по-добър процент или по-висок процес на съгласие имаме в сравнение с минали години. Само да ви припомня, може би преди 3-4 години имахме 0,2 донора на милион население. Това е статистиката. В световен мащаб така се прави. В момента и миналата година мисля, че бяха три. Така че близо от 8 до 10 пъти имаме повишаване на донорската активност.

В момента у нас 1100 души очакват трансплантация. Очаква се скоро да бъдат извършени и трансплантации на бял дроб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!