Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция обсъждат нов пакет от мерки. Протести показват недоволството на хората от политиката на СИРИЗА

Парламентът в Атина обсъжда законопроект с пакет от мерки, като гласуването ще е тази вечер. Протестни демонстрации пред парламента показват силно социално недоволство от политиката на СИРИЗА и кредиторите.
В обстановка на силно напрежение тече обсъждането на проектозакона с мерките,които Атина трябва да приложи,за да продължи финансирането по спасителната програма. Всички опозиционни партии атакуват промените за по-високи данъци, орязване на пенсии и заплати, повишаване на възръстта за пенсиониране и липсата на програма за намаляване на безработицата. Лидерът на опозицията Маймаракис в обръщение към управляващите заяви, че нито един депутат от опозицията няма да подкрепи реформите: Сами сте, колкото издържите.
Пред парламента започва протестна демонстрация на двата основни синдиката – на държавните служители и на комунистическата партия.
Комунистите дори призовават за напускане на Европейския съюз.
С автобуси пристигнаха пред парламента лидерите на фермерите от цяла Гърция. Критските фермери предупреждават, че който депутат подкрепи мерките, защитава чужди интереси и не е желателно да посещава острова.
Днес за няколко часа железничарите спряха влаковете.
Протести има и по пристанищата срещу приватизацията на портовете.
Очаква се мерките да бъдат приети с гласовете на управляващата коалиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!