Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент Ердоган откри подводния водопровод между Турция и Кипър

107 км е дължината на водопровода, свързващ Турция и Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Турция и признатата само от нея Севернокипърска турска република вече са свързани с “воден мост”. Спорният турски “Проект на века” за  пренос на вода от континента към острова бе открит официално днес от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, турския премиер Ахмет Давутоглу и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ на две церемонии - край турския град Мерсин и край кипърския град Кирения.

Над 4.5 години продължи изграждането на първия в света подводен тръбопровод за пренос на прясна вода между Турция и окупираните от нея територии в Кипър. Мащабното съоръжение, наречено от Анкара “Проекта на века”, й струва над 1.6 млрд. турски лири.

“Проектът е гордост за Турция и с него Севернокипърската турска република няма да изпитва недостиг на питейна вода и вода за напояване в селското стопанство за следващите 50 години”, обяви на официалната церемония президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който завъртя лоста за пуска на водата. Този проект “допълнително подсилва неразривната връзка между Турция и Севернокипърската турска република”, допълни и турският премиер Ахмет Давутоглу.

“С водата от Турция цветът на острова ще се промени, тя ще спомогне за развитието на икономиката, така че Севернокипърската турска република да бъде по-устойчива и да стои на собствените си два крата”, заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Водата може да бъде споделена с кипърските гърци и да стане истинска “вода на мира”, подчерта той.

Проектът обаче е спорен като техническо и политическо решение. Правителството на Кипър не споделя позицията, че от водата от Турция потенциално могат да се възползват двете части на разделената страна. То нарече прокарването на тръбопровода и транспортирането на вода от Турция “незаконен акт”, който има за цел да засили зависимостта на окупираните територии от Турция и да подкопае преговорите за решаване на Кипърския проблем.

По дългия 107 километра нов морски тръбопровод, 80 километра от които са под водите на Средиземно море, годишно ще се прехвърлят около 75 млн. кубически метра вода. Тя тръгва от язовира Алакьопрю в района на южния турски град Мерсин и ще стига до специално изградения язовир близо до Кирения в северната окупирана част на острова. Първите количества прясна вода по новия морски тръбопровод се очаква да пристигнат на 29 октомври в окупираната част на Никозия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!