Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция беше открит първият европейски център за регистрация на бежанците

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

И днес трагедия в Егейско море. В близост до остров Калимнос потъна лодка с бежанци. Жертвите са една жена и три деца. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос откри на остров Лесбос първия европейски център по регистрация на бежанците.В Гърция се строят още четири „горещи точки“ по островите.
Продължава спасителната операция. Издирват още едно дете в морето до остров Калимнос.От потъналата лодка 12 бежанци вече са прехвърлени на кораб на граничните власти. Жена и три деца са жертвите до сега. В операцията участват и части на силите по охрана на европейската граница „Фронтекс“. Арестуван е трафикантът. Издирването е затруднено от силно вълнение на морето.
Въпреки застудяване и морски бури не спира притокът на мигранти към гръцките острови. У величава се рискът за живота на хората, коментира властите в Лесбос пред еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос, който откри първия център по регистрация и приемане на бежанци,съгласно решението на Европейския съюз за „пет горещи точки“ на гръцките острови.
„Изгубихме много време, но след месец август организацията по посрещане и регистриране на бежанците видимо е подобрена. За това от страна на Европейската комисия  изразявам благодарност към силите на гръцката полиция и бреговата охрана.“
С бежанците на Лесбос се срещна и външният министър на Люксембург.
Кметът на острова изрази благодарност и за увеличените сили на „Фронтекс“, които оказват помощ на бреговата охрана.
Жителите на Лесбос, които участват масово в доброволни акции в помощ на бежанците, същевременно се страхуват,че бежанската вълна ще продължи още дълго. Те настояха пред еврокомисаря да се спре трафика на имигранти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!