Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кап. Пламен Бонев: Няма опасност за екипажа на турския танкер "Пазар"

капитан Пламен Бонев
Снимка: БГНЕС

3000-тонният турски танкер "Пазар", който спря ход след нахлуване на вода в машинното отделение, се намира на 40 мили източно от Калиакра в момента.

Няма опасност за екипажа му, поясни капитан Пламен Бонев, началник на отдел "Морски спасително-координационен център" към Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност".

Към мястото на инцидента пътува корабът за аварийни ситуации “Ентърпрайс“, който трябва да вземе танкера на буксир.

Вероятно утре сутрин плавателният съд ще застане според решение на капитана си или във Варна, или в Балчик. 

Метеорологичната прогноза е благоприятна, уточни още капитан  Бонев и допълни, че всички 14 души от екипажа са добре:

В добро състояние са, а от разговора на изпратения вертолет на Военноморските сили към кораба, командирът на вертолета  е разговаря с тях дали имат нужда от евакуация  или от спасяване - категорично е отказано това нещо


Корабът остава на място си, а до него стои другият кораб "Сайприя" и чакат втори кораб на компанията, от където е  корабът “Пазар“, който е на около 15 мили от мястото на инцидента.  С идването на корабът "Йелит",  "Сайприя" ще бъде освободен да продължи пътя си по направление Констанца, а вторият кораб ще остане до "Пазар" да оказва помощ и  ако се наложи евентуално екипажът да се евакуира,  ще го поеме. 

Един от хеликоптерите “Пантер“ на ВМС е прелетял обстойно над района на инцидента, но понеже  танкерът е бил стабилен, не се е наложило спасителна операция. Хеликоптерът обаче остава в  готовност с решение на Министерството на отбраната и ще се се отзове, ако се получи нова авария и се наложи евакуация на хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Турски кораб с 14-членен екипаж бедства в близост до Варна

От Министерството на отбраната съобщиха, че на 70 мили източно от Варна в бедстващо положение се намира турски кораб с 14-членен екипаж. Министърът на отбраната Николай Ненчев е разпоредил военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили да..

обновено на 17.10.15 в 16:54