Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застрахователи искат намаляване на вноските им в Гаранционния фонд

Снимка: БГНЕС

Застрахователи поискаха намаляване на вноските в Гаранционния фонд, където се отчисляват средства от автозастраховките. След първото четена на Кодекса по застраховането и гласуването на промените от Народното събрание Гаранционният фонд получи правото да определя размера на обезщетението при пътни травми. 

Застрахователите не просто не приемат промяната, но смятат, че вноските във фонда трябва да се ограничат. Пред "Хоризонт" изпълнителният директор на една от големите застрахователни компании Румен Георгиев коментира:
Гаранционният фонд няма такива функции. Има функции за изплащане на събития за нередовни водачи. Те са изброени по закон. Той има резерви, които се трупат, които са предостатъчно, да не говорим, че може би би трябвало и да намалят вноските в гаранционния фонд, защото никой досега не е показал по какъв начин се разходват тези пари, освен че изгубиха в КТБ огромни суми на депозит.
Различни са позициите на колегите, но, общо взето, обща е позицията, че вноските в Гаранционния фонд не трябва да се увеличават, а трябва да намалеят, което на практика означава, че никакви нови функции не би трябвало да се влагат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!