Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александровска болница се сдоби с апарат за консумативи за скенера за диагностика на тумори

Снимка: Пресцентър на УМБАЛ

Нов циклотронен комплекс заработи в столичната Александровска болница. Той ще произвежда консумативи за PET скенера за диагностика на тумори и ще премахне листата на чакащите пациенти, страдащи от онкологични заболявания, съобщи директорът на болницата д-р Костадин Ангелов, който допълни, че в момента за PET скенера в момента са записани 500 души  до 30 януари 2016-а и уточни: 

Бейбициклотронът е вторият в България, след "Света Марина" във Варна, и третият в Европа. Стойността на целия проект е около 6 400 000 лева с допълнителната апаратура, които средства са осигурени от бюджета на министерството на здравеопазването. Ще се стопи листата на чакащите пациенти за РЕТ скенер. Миналата година имаме някъде около 14 отказани доставки на изотоп от Румъния, което се дължи на различни причини или повреда на циклотрона в Румъния, или на лоши метеорологични условия. Това нещо вече няма да го има.

Прогнозата е 14-15 болни на ден да преминават през циклотрона.

На откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който изтъкна, че с новия апарат се гарантира комплексно лечение на болния:

През магнитния резонанс, който ще бъде инсталиран тук след около месец, до хирургичното лечение, което става в съседните сгради, пациентът може да намери целия си път тук да бъде диагностициран, лекуван и, дай Боже, излекуван. Цялата нова апаратура и техника, защото, не забравяйте, че огромно количество хора и за това изследване, и за радиохирургия, до този момент, ходеха навсякъде по света, защото ние нямахме такава възможност. Сега те ще останат в България, ще бъдат лекувани тук.

С този проект след три години ще падне и цената на произвежданите изотопи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!