Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% избирателна активност в ямболската община Болярово

| обновено на 25.10.15 в 13:44
Рекордна за страната избирателна активност - близо 40 процента беше регистрирана в ямболската община Болярово. Сравнително висока е активността и в другите населени места в региона. В град Ямбол до обед са отишли около 10 на сто от имащите право на глас, които са 65 620 души. В община Стралджа избирателната активност е около 20 процента, а в община Тунджа около 17. Във втората по големина община в областта - Елхово активността е около 13 процента. Никъде в областта няма сериозни сигнали за нарушения. Проблеми единствено има заради струпването на повече избиратели пред секциите. Гласуването средно отнема 4-5 минути.

370 са кандидатите за кмет на кметство в област 
Кърджали. Над половината от тях са единствените претенденти. Разликата с миналите избори са новите 50 кметства, които се образуваха след промените в Изборния закон. Пак заради тези изменения община Кърджали е с най-голям брой недопуснати да гласуват избиратели. Принципът на уседналост на общинските избори извади от избирателните списъци 46 000 души, чийто адрес е в чужбина.

В десетте общини на Смолянска област ще има кмет за първи път след промяна в изборното законодателство в новообразуваните 76 кметства. Едно от най-младите кметства там е село Ровино. В него 23 жители избират кмет заради адресната регистрация на 86-те жени с психични разстройства от дома. Само четири от тях имат право на глас, останалите са под запрещение. За кметския пост в Ровино се съревновават двама братовчеди, селото е на повече от 100 години и в него за първи път има избор за кмет.

При ниска избирателна активност от 7,3 на сто до 10.00 часа сутринта преминава изборният ден в община Бургас.

Във Варна пред повечето избирателни секции се образуваха опашки. Тази избирателна активност беше забелязана след 10.30 часа, а до 10.00 часа избирателната активност във Варна е 7,34 процента, гласували са 21 хиляди души за местна власт, а за национален референдум 6,34 процента или 18 896. В останалите 11 общини от Варненска област избирателната активност е 11,21 процента за местна власт, а за референдум 7,76. Стана ясно, че кутиите за отрязъците от бюлетините в секционните избирателни комисии във Варна са твърде малки и заради това ще бъдат донесени нови. Това съобщи председателят на ОИК Велин Жеков.

До пет пъти по-ниска е избирателна активност на референдума, отколкото на местните избори в общини от  Разградска област.

Към 13 часа най-голяма е разликата в община Самуил, където в местния вот са се включили 2396 избиратели, а едва 377 в националния референдум. Репортерска проверка в най-голямото разградско село Дянково показа, че макар в първите часове на изборния ден да преминават спокойно и при сравнително висока активност, половината от избирателите гласуват само на местния вот. 

В община Плевен избирателната активност към 10.30 часа е 8,7 процента. 12 са кандидатите, които влизат в битката за кметския стол в Плевен, а 442 са за общински съветници, издигнати от 25 партии, 5 коалиции и 6 инициативни комитета. От МВР - Плевен съобщиха, че след приключване на изборния ден, от 21.00 часа ще бъде забранено движението, спирането и паркирането на автомобили в участъка по ул. "Димитър Константинов", където е избирателната комисия, заради предаването на изборните материали. Тролеите и автобусите ще се придвижват нормално.

Със сравнително висока избирателна активност започна изборният ден в Русе. Близо 146 000 са хората, които ще имат право да гласуват за общински кмет. Още в 7.00 часа сутринта в Русе е имало секции, пред които са се струпали гласоподаватели и са се образували първите опашки. Кандидатите за кмет на Русе са 14, а 439 се конкурират за място в 51-местния общински съвет.

11 са кандидатите за кмет на община Видин, своя вот имат право да дадат 59 409 души, в 127 секции. Заради сигнал за възможна манипулация, на секционните комисии са раздадени нови химикалки, 

60 700 са имащите право на глас в община Кюстендил, а в Дупница малко над 42 хиляди. 58 са кандидатите за кметове в общо деветте общини на Кюстендилска област, като най-много от тях са от Дупница и Кюстендил. Като цяло изборният ден протича спокойно. На места се е наложила смяна на членовете на секционните комисии, което обаче не е затруднило нормалната им работа. В община Кюстендил до момента за местния вот са гласували малко над 4600 души, а за референдума с около хиляда по малко.

Малко над очакваната е избирателната активност в област Благоевград. Най-висока е избирателната активност към 11:00 часа в общините Гърмен, Гоце Делчев, Банско и Сатовча - около 20 процента.

Нормално протичат изборите в Сърница, където днес за първи път избират свой общински съвет. Там избирателната активност е 30 процента. В Пазарджик изборния ден към момента минава при слаба  избирателна активност. В ромския квартал "Изток" бойкотират референдума и отказват да участват в националното допитване.

9% беше активността на гласувалите на местните избори в област Перник до 10.30 ч. 8,5% е активността на националния референдум. Всички 266 секции в областта отвориха нормално.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Изборите в страната

Изборният ден във Варна започна без проблеми, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков съобщи, че до този момент има само един сигнал за недопуснати в една от секционните комисии..

обновено на 25.10.15 в 10:45

Сигнали за нарушения на изборите

Двайсетина полицаи бяха вдигнати на крак заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите. Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското..

обновено на 25.10.15 в 13:01