Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново 22 жертви край Родос

Снимка: Катя Пеева

Нови жертви и днес в Егейско море. Трагедия до остров Родос с 14 удавени деца. В парламента се обсъжда искане на опозицията за активност  на правителството и бързо решение на бежанската криза.
Днес поредната драма с бежанци е до островите Родос и Калимнос. Двадесет и две са жертвите. Сред тях 14 са деца. Силите на морската охрана и един военен хеликоптер успяха да спасят 138 мигранти.
Два кораба, идващи от турския бряг, потънаха в гръцки води. Отново трафикантите са напуснали корабите и са оставили мигрантите сами да ги управляват. При лошото време и силните морски бури неопитните мигранти изгубили ориентация и лодките се разбили.
Увеличава се броят и на жертвите от потъналия вчера кораб до Лесбос.
Не се потвърдиха очакванията на властите, че поради лошото време потокът с бежанци ще прекъсне или поне ще намалее.
Докато спасителите вадят жертвите от морето, непрекъснато пристигат нови и нови лодки, коментират жителите на островите, които ежедневно доброволно участват в помощ на властите.Свидетели сме на пълното безсилие на Европа и на безкрайна човешка трагедия, съобщават гърците от островите.
В заседанието на парламента в Атина днес извънредно се обсъжда въпросът с бежанците. Премиерът Ципрас заяви, че бежанският проблем е извън възможностите на Гърция, а реакцията на Евросъюза е правилна, но закъсняла.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!