Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС настоява да отпаднат текстове от Закона за здравното осигуряване

Снимка: blsbg.com

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява текстовете от Закона за здравното осигуряване, включени в проектобюджета на Здравната каса за догодина, да отпаднат, защото по този начин се отменя преговорното начало между съсловната организация и Касата. На заседанието на 64-тия Събор в Равда председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев заяви:

Всички промени, които са през закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса, на практика представляват изключване на Българския лекарски съюз от договорния процес. Тенденцията, която се наблюдава и в самия събор, е, че това е недопустимо. Предложенията на Български лекарски съюз е законът за здравното осигуряване да действа във вида си, който беше приет само преди 2 месеца и половина.

Николай Болтаджиев, делегат на събора от Софийската организация посочи, че би могло дори да не се подписва рамков договор, ако промените в здравното осигуряване не бъдат обсъдени отново с лекарите. С тези изменения се предоставят по-големи възможности на Касата да определя цени и обеми без разговори със съсловните организации, да намалява цени при преразход на средства, с измененията се предлагат и по-високи санкции за изпълнителите на медицинска помощ:

Тези промени, които се предлагат, ликвидират правомощията на Лекарския съюзи правят напълно излишно сключването на рамкови договори, като с тези промени се регламентират административно цени, обеми, вече имаме наредба, която пък определя начина на работа, алгоритмите, по които се работи. С този закон се въвеждат санкции и напълно се изключва ролята на Българския лекарски съюз. За Съюза евентуално ще остане единствено да избира Лекар на годината.

Съборът ще гласува декларация по темата и ще обсъди параметрите на Националния рамков договор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!