Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Филиз Абидин-Ахмед от Спешната помощ в Кърджали е лекар на годината

д-р Филиз Абидин
Снимка: БГНЕС

Д-р Филиз Абидин-Ахмед от Центъра за спешна помощ в Кърджали е бе удостоена с отличието "Лекар на 2015-а. Тя получи почетна грамота и знак от Българския лекарски съюз на събора на съсловната организация. През март д-р Абидин по време на снежна буря гази в преспите, за да спаси болно пеленаче в отдалечено село. 
Пред "Хоризонт" тя заяви, че спасяването на новородено бебе е дълг на всеки лекар и си спомни трудните часове по време на бедствието:
Всичко си спомням от онзи ден.Това е такъв момент в моя живот, който няма как да го забравя. Бедствието в Кърджали, когато ни сполетя март месец, се получи сигнал за едно новородено, за което трябваше да се тръгне за едно от селата и тръгвайки всъщност видяхме истинското лице на бедствието. В село, което отстои на около 15 километра от Кърджали, ние успяхме да стигнем за около 2 часа и половина - 3. Трябваше да се вземат бързи решения как да се действа по-нататък. Решихме да го транспортираме. Всеки, който е поставен в такъв момент, би трябвало да си изпълни до край задълженията. Това е едно голямо признание, не само за мен, за всички работещи в Спешна помощ.

Българският лекарски съюз отличи и трима журналисти за работа в сферата на здравеопазването по време на 64-ия събор в Равда. Те са репортерът на програма "Хоризонт" Гергана Хрисчева, Десислава Николова от вестник "Капитал" и Альоша Шаламанов от ТВ-7. Те получиха отличията от председателя на Лекарския съюз доктор Венцислав Грозев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!