Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Народната воля даде подкрепа на стабилността

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието спечели убедително с 49,35 на сто вчерашните парламентарни избори според предварителните резултати, ги окачестви като вот за стабилността на Турция.

Народната воля даде подкрепа на стабилността на нашата партия, заяви той.

Наблюдателите оценяват резултата като триумф за стратегията на Ердоган и Ахмет Давутоглу, тъй като успяха да привлекат около 4,5 млн. избиратели, които им се бяха изплъзнали преди пет месеца.

Общо четири политически партии влязоха в новия 550-членен меджлис - освен управляващата ПСР, това са основната опозиционна Народнорепубликанска партия, крайно дясната Партия на националистическото действие и прокюрдската ДПН. 

ПСР спечели 316 депутати и ще управлява самостоятелно, но те не са достатъчни, за да промени Конституцията и бъдат засилени правомощията на държавния глава Ердоган, което вероятно ще бъде една от бъдещите задачи.

Премиерът Ахмед Давутоглу заяви:

Реалната система не отговаря на нуждите на Турция. Очевидно е, че тази риза е твърде тясна за тази страна. Нека се дистанцираме от конституцията и да работим заедно за една конституция на гражданите и свободата.

Милиони симпатизанти на ПСР снощи празнуваха до късно победата в десетки селища на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!