Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата за долекуване на деца с церебрална парализа купува робот за специализирани рехабилитации

Снимка: Петя Генова

От средата на следващата година около 400 деца с церебрална парализа ще могат да получават високоспециализирана рехабилитация чрез нов робот в специализираната болница за долекуване на такива деца "Света София". Това  съобщи за "Хоризонт" доц. Иван Чавдаров, директор на лечебното заведение. Новата рехабилитация е по европроект за подобряване качеството на живот при деца с церебрална парализа, каза той:

С тази апаратура се подобрява организацията на движенията и на горните крайници, за да може да се подобри тяхното ползване в различни манипулативни дейности най-малко говорим за игра, както и във фината моторика и графомоториката уменията да пишат, което е част от дневните им занимания. Един час, час и половина са заниманията. Това е екзоскелетон робот, в който закачате ръката, с лостови системи. Така са направени, че малкото желание за движение в детето да може да се възбуди, да организира цялостно движение.

Повече родители да разберат за усилията, които полагаме, за да може да се възползват от апаратурата, с която живот и здраве ще разполагаме някъде април-май догодина.

30 000 евро е сумата на целия проект и целта му е да създаде и център за високотехнологичини рехабилитационни методи за деца с церебрална парализа, като чрез проекта ще се обучават и специалистите, и родителите.

Годишно през болницата преминават около 2 хиляди деца до 18 години от цялата страна. Болницата работи със НЗОК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!