Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Кателиева: Недостигът на екипи е причината да се увеличи дежурството в "Спешна помощ"

Недостигът на екипи в Спешна помощ София-град е причината да се увеличи от 7 на 8 часа дежурството на работещите в бърза помощ , каза пред "Хоризонт "  д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя посочи, че в разрез с правилата за безопасност медицинските екипи са били допуснати в тунела Витиня и това нямаше да се случи, ако имахме стандарт за спешна помощ.

Ако досега спешните екипи за София-град и област работеха до 47 часа месечно, с новото разписание ще работят на 8-часови графици или ще изработват 168 часа за същото заплащане, което е с две дежурства в повече, каза д-р Десислава Кателиева:

От министър Москов нямаме отговор. След като Министерството на здравеопазването обясни, че слива двата центъра, за да подобри условията на труд, погазва нещо, което е нормативно установено. В Кодекса на труда изрично е подчертано, че при сливане на две организации се приема работещ колективен трудов договор на тази, която е договорила най-благоприятни условия на труд - в случая на София-област - или съответно се нарушава и Наредбата за разпределяне на видовете работа, за които се установява намалено работно време.

Според Кателиева причините са в липсата на екипи за столицата и неработещият стандрат за спешна медицина. Ярък пример за това е случаят в тунела Витиня:

Не можехме да повярваме на репортажите, които показваха екипите ни вътре в тунела. Никъде по света не е допустимо при оказване на спасителна акция в тунел, вътре да бъдат вкарани четири или пет екипа и да се рискува животът, както на екипа, така и на хората, които трябва да бъдат спасени.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!