Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите по проекта "Турски поток" да продължат предлага турската страна

Турция е предложила на "Газпром" да продължат обсъждането на техническите аспекти по реализацията на проекта за газопровода "Турски поток". Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Али Ръза Алабоюн. По думите му това е направено с писмена покана до "Газпром".

Преговорите по проекта за "Турски поток" бяха замразени преди време поради неразбирателство между страните по редица аспекти. Един от тях е намаляването на цената на руския газ.

Анкара иска намаление в размер на 10,25 на сто, което е фиксирано в подписаното споразумение. Руският енергиен министър Александър Новак бе заявил, че "Газпром" и турската компания Боташ са договорили за отстъпката. Страните трябваше да подпишат съответни споразумения, но подобни документи не бяха подписани и през миналия месец октомври турската страна внесе спора в международния арбитражен съд, завеждайки дело срещу "Газпром",  в което оспорва цената на руския газ.

Турският енергиен министър заяви по този повод, че ще искат от съда по съществено намаление от минималното 10,25 на сто.

Но минималното ни искане е 10,25 процента, подчерта той, тъй като за това има договорености. Ако Русия приеме условията за това намаление, въпросът ще бъде разрешен без арбитраж


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!