Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс оцени усилията, които Турция полага за решаването на мигрантската криза

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мигрантската криза, отварянето на нови глави в преговорния процес за членството на Турция, както и проблемите на свободата на словото и на печата, бяха поставени на вниманието от заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който посети Анкара.

Тимерманс и водената от него делегация разговаряха с турския премиер Ахмед Давутоглу.

Тимерманс е поздравил Давутоглу за изборния успех, като е заявил, че е налице обща воля за разгръщане на отношенията между Турция и ЕС и че тази възможност не бива да се пропуска, съобщиха от пресслужбата на премиера. Тимерманс оценил усилията, които Турция полага за решаването на мигрантската криза.

По думите му е бил постигнат напредък в преговорите за либерализация на визовия режим и по договора за реадмисия, които са неделими процеси.

Давутоглу заявил, че пълноправното членство в ЕС ще бъде приоритет за новото турско правителство, което предстои да бъде избрано.

Интересното е, че посещението на Тимерманс последва след огласяването на доклада на ЕК за напредъка на Турция към членството в Евросъюза, в който я разкритикува за сериозно отстъпление във върховенството на закона, свободата на медиите, спазването на човешките права, от една страна, а от друга, похвали Турция за отношението ѝ към мигрантите.

Междувременно турската полиция предприе обиски в редакцията на един от най-големите опозиционни вестници "Заман", собственик на групировката на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, срещу когото бе повдигнато обвинение за тероризъм и опит за преврат.

Вестник "Заман" има редакция и в България, където се издава на турски и на български език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!