Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинските лица в училища и детски градини ще поставят инсулина на децата с диабет

Снимка: Радио ВИДИН

Медицинските лица в училищата и детските градини да поставят инсулина на децата с диабет - такава промяна подготвя Министерството на здравеопазването в Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училища. В Народното събарание беше организирана дискусия "Как да овладеем епидемията диабет".

В наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училища от април 2000 г. не е разписано медицинските лица да следват назначен терапевтичен план или режим, предписан от ендокринолог.

Бащата на Георги се справя по този начин:

Ние го спряхме от детска градина, когато му откриха диабет, защото просто нямаше вариант кой да поеме ангажимент за него. Веднъж открит диабетът, той не може повече да се храни с храна, която не е предварително сметната като въглехидратно съдържание. Всяка капчица инсулин, която се пуска, трябва да съответства на количеството въглехидрат, което поема това дете. Той е втори клас в училище и там общо взето сме с телефона в джоба и, когато се наложи, учителят има грижата да му каже колко е часът и кога трябва да се премери.

Иванка Стоянова от Сдружение "За инсулиновите помпи" настоя:

Ако в длъжностната характеристика на медицинската сестра бъде вписано това изискване, в голяма степен ние ще решим проблема с това родителите да дежурят денонощно пред детски градини и училища.

Заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков беше категоричен, че наредбата ще се промени:

Тя е оспорвана в момента, по нея се работи.

Здравната каса обмисля от догодина да заплаща и консумативите за инсулиновите помпи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!