Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент осъди атентатите в Париж и призова към борба срещу терора

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Р.Т.Ердоган осъди много остро терористичните атентати в Париж, които предизвикаха шок и в Турция. Той изрази солидарност с френския народ и поднесе съболезнования за жертвите.
Тези ужасяващи терористични атаки показват, каза Ердоган, че в борбата срещу тероризма вече сме на точка, когато думите са безсилни. Терорът не притежава раса,националност, религия, родина, терористите са терористи, няма добри или лоши, затова борбата срещу тях изисква да обединим всички сили и средства “.
Турският президент подчерта, че терористичните атентати във Франция са продължение на атентатите, които бяха извършени в Турция.”Като страна, която много силно е пострадала от тероризма, ние ще продължим безпощадната борба срещу терора, от която и страна да идва той“,каза още Ердоган.
Интересното е, че Ердоган преди няколко дни бе призовал световните лидери към солидарност и обща борба срещу тероризма, който се подхранва от войната в Сирия,като заяви”Огънят на тази война може да подпали и света“
Френският президент Франсоа Оланд отмени участието си в срещата на страните от Г 20 в Турция,която се открива утре.
Атентатите в Париж предизвикаха много силен отзвук в Турция, тъй като само преди един месец терорът в Анкара отне живота на над 102-ма души и милиони турци са изпитали ужаса и мъката от терора.Освен това във Франция има многобройна турска общност.
Турските телевизионни канали непрекъснато излъчват съобщения и реакции във връзка със снощните атентати. Редица вестници излязоха с траурни  заглавни страници.
  В същото време турски медии съобщиха, че предполагаем  сътрудник на британския терорист от Ислямска държава,известен като Джон Джихадиста е бил задържан в Турция, но до този момент няма потвърждение от официалните власти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!