Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Плевнелиев: Тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа

Росен Плевнелиев
Снимка: БТА

Към момента няма нужда от свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, заяви президентът Росен Плевнелиев,който  поднесе цветя пред френското посолство в столицата в знак на съпричастност с народа на Франция.

Плевнелиев беше категоричен, че идеологията на тероризма не може да бъде победена с оръжие:

Мислехме, че тероризмът е от другата страна на Средиземно море, но виждаме, че тероризмът се настанява трайно в сърцето на Европа и в държавата, която роди европейската демокрация.

Съдя внимателно ситуацията - в постоянна връзка съм с всички оперативни структури. Действията на правителството да свика Оперативния щаб по сигурност и миграция към Министерство на вътрешните работи са правилни  и навременни,  поясни държавният глава и допълни:

Оперативният щаб към МВР работи и трябва да работи в постоянна връзка с всички партньорски служби. Висшият оперативен орган в държавата, който е Съветът за сигурност към Министерски съвет, може да прецени кога са създадени необходимите предпоставки, за да се съберат и те.

Към момента висшият политически орган държавата, а именно Конституционният съвет по национална сигурност към президента няма нужда да бъде свикван, но разбира се с промяна на ситуацията това може да се промени и това е право на президента,
подчерта още Плевнелиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!