Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противодействието на ИДИЛ и решаването на кризата в Сирия обсъждат външните министри от ЕС

Външните министри от ЕС обсъждат в Брюксел стратегия за дипломатически отговор на атаките на ИДИЛ и решаване на конфликта в Сирия. Преди началото на срещата в Брюксел върховният представител на съюза по външната политика Федерика Могерини обяви:

От месеци опитваме нови дипломатически усилия за Сирия. През юли подписахме важно споразумение с Иран, с което се отвори вратата за различен подход в региона. Истинската гаранция за нашата сигурност е превенцията и победата над терористичните групи в целия регион. Сигурността там означава сигурност у нас и обратно.

Външният министър на Белгия Дидие Рейндерс призова за обмяна на повече разузнавателна информация между 28-те страни-членки в ЕС:

Не става дума само за наши граждани - арестували сме много французи в Брюксел и знаем, че много други европейци прекосяват постоянно страната от един град на друг. Има 30 хиляди чуждестранни бойци в Сирия и Ирак, които идват от 100 различни държави. Ще продължим в сътрудничество с френските власти да обменяме повече разузнавателна информация, защото това е единственият начин да открием онези лица, които са до голяма степен радикализирани.

На заседанието България е представена от министър Даниел Митов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Френски изтребители бомбардираха джихадисткия бастион Ракка

В отговор на атаките от петък френски изтребители са извършили масирана бомбардировка в джихадисткия бастион Ракка в източната част на Сирия. Операцията е била координирана с американските сили и в нея са участвали бомбардировачи, излетели от бази на..

обновено на 16.11.15 в 08:22