Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще обсъжда на второ четене промени в Кодекса за застраховането

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по икономическа политика ще обсъжда, на второ четене, спорните промени в Кодекса за застраховането. Новият закон трябва да влезе в сила от началото на следващата година, в противен случай страната ни може да понесе европейски санкции. Възраженията на застрахователите и неправителствените организации срещу подготвяните изменения са в няколко посоки.

Застрахователи и обществени организации атакуват забраната за електронно сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", концентрацията на правомощията на заместник-председателя по застрахователния надзор на Комисията за застрахователен надзор и пренебрегването на интересите на застрахователите. Лидия Делирадева от Центъра за граждански права посочи:

Пострадалият човек има отговорността да доказва пред съд, че застрахователят не е извършил това или онова действие, с което не само се удължава срокът, в който той може да си получи сумата, но и се нарушават негови основни права.

Мотивите на Комисията за финансов надзор коментира със забележки Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи:

Аргументът на Комисията за финансов надзор, видите ли, че когато сключваме онлайн застраховка, може ли сме да объркаме някакви букви или цифри. Този проблем може да бъде избегнат с онлайн размяна на копие на регистрационния талон. Ако отпадне стикерът, всяка баба на пазара ще започне да продава застраховки. Това е друг аргумент. Единствената гаранция дали има или няма застраховка, това е в системата на гаранционния фонд, казва Владимир Тодоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!