Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови обекти в Кипър влязоха в културното наследство на ЮНЕСКО

две традиционни кипърски бродерии под защитата на ЮНЕСКО
Снимка: Бранислава бобанац

С осем нови попълнения се обогати Националният списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО в Кипър. Като значим принос на кипърските културни традиции в световната съкровищница бяха признати изработвани от поколения наред местни дантели, занаяти, фестивали.

Сред новите образци на кипърската народностна култура, поставени под защитата на ЮНЕСКО, са две традиционни местни бродерии от селата Омодос, Килани и Атиену, известни от векове с изкуството за изработване на дантели. Като част от културното наследство е оценен и специален местен тип кръгъл хрупкав хляб.

Плетенето на типичен вид местни кошници и рогозки са сред занаятите, включени в списъка на ЮНЕСКО. Място в него получи и специфичният занаят, наречен изкуство за работа със сух камък, развит в планинските и полупланинските райони на острова. Сред забележителните образци на народностните традиции са също така провежданите всяка година Карнавал в Лимасол и Фестивал на потопа в Ларнака.

Фестивалът на потопа, наричан Катаклизмос, е голям религиозен, фолклорен и културен фестивал, който се отбелязва из целия остров, но най-мащабното празненство винаги е в Ларнака. През май тази година бяха чествани 100 години от неговото първо провеждане.

Официалното признаване на тези традиционни кипърски изделия, занаяти и празници като част от нематериалното културно богатство ще спомогне за тяхното запазване, продължаване и предаване на следващите поколения, за развитиетго на селата и местните общности, свързани с тях, казаха от Националната комисия на ЮНЕСКО в Кипър. 

В световната съкровищница на ЮНЕСКО Кипър вече присъства с прочутата дантела „лефкаритико” от село Лефкара, с уникалната „чатиста” - фолклорния поетичен дуел, изпълняван на кипърски гръцки диалект, и със средиземноморската диета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!