Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК може да спре да плаща 90 медикамента от 2016 година

Снимка: БГНЕС

Здравната каса може да спре да плаща 90 медикамента от 2016 година, ако не се договорят отстъпки за тях между фирмите и касата, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти на дискусия по темата. 85 от медикаментите имат аналог и пациентите няма да останат без лечение, но 6 медикамента са единствени и за тях се търси решение, обясни заместник министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков:

Ставаше въпрос за 6 лекарства, за които в момента продължават преговори, които са по-проблемни и се надявам да завършат успешно. Това е през Наредба 34 на Министерството или чрез други механизми, винаги ще намериме начин да покриеме нуждата.

Фирмите настояват за намаляване на административната регулация на пазара и подписване на Национално споразумение за отстъпките. Денев заяви:

През 2016-а година ще успеем, със здравните власти, да договорим едно балансирано споразумение, което действа в рамките на три години - комбинация от национално споразумение и индивидуални споразумения между компаниите, а не се налага чрез наредба, която днес е една, а знаете много бързо може да се промени заради някаква политическа конюнктура.

Забавянето на достъпа на пациенти до иновативни лекарства у нас е близо 3 години, стана ясно на форума. В Дания, Швейцария и Австрия срокът е три пъти по-кратък.

20 милиона лева за лекарства за домашно лечение, които заплаща НЗОК, ще останат за разплащане през януари от бюджета за 2016 година, каза за "Хоризонт" заместник - здравният министър д-р Бойко Пенков. За да не пострадат пациентите, такава договореност е постигната с дистирубуторите и аптеките.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!