Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давутоглу подкрепя кипърските турци

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В подкрепа на кипърските турци в  преговорите по кипърския въпрос и за търсене на диалог с Русия на дипломатическо ниво се обяви турският министър-председател Ахмет Давутоглу по време на първото си посещение като ръководител на новото турско правителство в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, което се състоя днес.

Ахмет Давутоглу направи традиционната първа визита зад граница за всеки новоизбран министър-председател и президент на Турция в окупирания Северен Кипър на фона на тежката криза в отношенията между неговата страна и Русия, както и в решаващия етап от преговорите за обединяване на Кипър.

След срещата си с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ Давутоглу отново потвърди позицията на Анкара за уреждане на десетилетния конфликт. Той заяви, че целта е да се постигне справедливото решение, което трябва да се основава на двузоналност и политическо равенство на двете общности. Според Давутоглу това може съществено да промени Източното Средиземноморие, което е известно като кризисна зона.  Турският министър председател обаче отбеляза, че провеждащите се в момента преовори са последен шанс и че Турция и т. нар. Севернокипърска турска република имат силна воля и добри намерения в тази посока.

Премиерът на Турция посочи още, че след срещата на върха на ЕС в неделя страната му е навлязла в нова ера и е време да се направи крачка към мира. Ако кипърският въпрос бъде решен в следващите месеци, тъй като преговорите вървят добре, членството на Турция в ЕС няма да бъде само мечта, заяви Давутоглу по-рано в Брюксел.

Решаването на Кипърския въпрос ще допринесе за стабилността в района и за раждането на ново сътрудничество межуд обединен федерален Кипър, Турция и Гърция, подчерта днес лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Коментирайки кризата в отношенията между Турция и Русия, Ахмет Давутоглу заяви, че неговата страна никога не е искала да бъде част от напрежението и конфликта, но тя е защитавала въздушното си пространство, което е било изложено на риск. Турският премиер призова Русия да отвори каналите за комуникация между Турция и Русия на военно и на дипломатическо ниво, за да се предотврати по-мащабна криза.

След проведените срещи с политическото ръководство на самообявилата се Севернокипърска турска република Ахмет Давутоглу се очаква да напусне острова от незаконното летище в окупираните територии тази вечер, приблизително по времето, когато на летището в Ларнака в Република Кипър  ще кацне външният министър на Русия Сергей Лавров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!