Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу на заседанието на ОССЕ на 3 и 4 декември в Белград

Сергей Лавров и президентът на Кипър Никос Анастасадис
Снимка: Бранислава Бобанац

Външният министър на Русия Сергей Лавров е готов да се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу по време на заседанието на министрите от Съвета за сигурност и сътруничество, която ще се състои на 3 и 4 декември в Белград. Това обяви Лавров в кипърската столица Никозия, където е на официално посещение днес. Той изрази и твърдата позиция на Русия за уреждане на Кипърския въпрос и премахване на системата на военни гаранции за острова.

Москва разглежда свалянето на руския бомбардировач като акция на Турция, противоречаща на задачата за борба с тероризма, подчерта Сергей Лавров в изявление след срещите си с президента на Кипър Никос Анастасадис и външния министър на страната Йоанис Касулидис днес. Зад тази атака може да се крие опит за провал на политическия процес за уреждане на кризата в Сирия, започнал във Виена, което ще помогне на ислямистите да се възцарят в региона, каза ръководителят на руската дипломация.

Лавров ще приеме търсения от Анкара контакт по време на форума на външните министри в Белград, за да чуем какво ще ни каже господин Чавушоглу, посочи руският дипломат № 1.

Москва е готова за провеждане на съвет Русия-НАТО, тя е натрупала много въпроси към Алианса, подчерта още Лавров.

Според него действията на Евросъюза за замразяване на връзките с Руската Федерация са абсолютно контрапродуктивни. Ние сме убедени, че в интерес на всички народи на нашия континент е формирането на единно пространство на сигурност и сътрудничество, посочи Сергей Лавров.

В тази връзка по време на срещите му в Никозия е обсъден и Кипърският въпрос. Окончателното му решаване трябва да стане на основата на постигнато съгласие между двете кипърски общности, без налагане на схеми отвън, и в съответствие с резолюциите на ООН, подчерта Лавров. Той потвърди и позицията на Русия за премахването на гаранциите след обединяването на страната, каквито сега имат Турция, Гърция и Великобритания.

Сергей Лавров изрази и интереса на Русия за разширяване на икономическите връзки с Кипър, най-вече в областта на енергетиката, търговията и за инвестиции в приватизацията в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!