Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 болни преминават всяка година през хемодиализа в болница "Св. Анна" в София

Снимка: БГНЕС

Над 300 болни от страната преминават всяка година през хемодиализата на Университетска болница "Света Анна " в столицата. Годишно в отделението се правят по около 11 хиляди диализи. Днес медиците там отбелязаха 30 години дейност.

Около 90 пациенти периодично лежат в отделението по хемодиализа  в болница "Св. Анна" в София в очакване на донор на бъбрек, за да спрат безкрайните часове на хемодиализа, каза за Хоризонт д-р Красимира Ашикова - началник - отделение:

Удължаваме живота на болните с хронична бъбречна недостатъчност и ги подготвяме за трансплантация. Провеждаме хемодиализни процедури над 30 години. Това са над 360 месеца. През това време толкова много минути, толкова много часове – в името на по-добра грижа за болните.

Миналата година едва трима пациенти по частен път успяват да бъдат трансплантирани. Както цялата болница и отделението се нуждае от кадри , но лечебното заведение се справя в условията на реформа и не очаква промени през 2016-а, каза директорът д-р Славчо Близнаков:

Ние разширяваме дейността си, увеличаваме броя на пациентите, които преминават. Такива каквито са условията за всички, такива ще бъдат и за нас. Ние сме достатъчно голяма болница, можем да се справим.

Националната здравна карта и основният и допълнителният пакет само ще създадат по-добра организация на работа, каза още директорът на болница "Света Анна". Над 80 са специализантите в болницата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!