Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При електронно застраховане "Гражданската отговорност" може да поевтинее до 50 лв.

Снимка: БГНЕС

Застраховката "Гражданска отговорност" може да поевтинее до 50 лв., ако бъде въведено електронното застраховане, стана ясно по време на дебата по Застрахователния кодекс в Икономическата комисия на Парламента. Поправките в закона срещнаха съпротивата на Комисията за финансов надзор и спорните текстове бяха оставени за разглеждане в началото на следващата седмица. Повече от месец застрахователите настояват в новия закон да бъде разрешено онлайн сключването на застраховки. И тук започват споровете. Да се удостоверява или не с електронен подпис договора, или със стикера на предното стъкло при "Гражданската отговорност". Финансистът Борислав Богоев увери:

За идентификацията има нотариален сървър, електронният запис в централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и той служи за доказателство, че там имате ценна книга.

Тогава заместник-председателят на застрахователния надзор Ралица Агайн попита:

Какво се случва с писмената форма на договора при обаждане по телефона, когато няма размяна на подписи, впоследствие при спор е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора?

А Делян Добрев от ГЕРБ коментира:

Ще дадем възможност при конкуренция и при сключване на договори онлайн цената на тази гражданска отговорност да падне с 20-30-40 лева.

Така спорните текстове бяха прескочени, за да бъдат окончателно изяснени. Кодексът за застраховането трябва да бъде приет до края на годината, за да не последват санкции за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!