Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери: САЩ напълно подкрепят мирния процес за решаване на Кипърския проблем

Джон Кери, Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис
Снимка: Бранислава Бобанац

САЩ напълно подкрепят мирния процес за решаване на Кипърския проблем, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, който късно вечерта в четвъртък се срещна в Никозия с лидерите на двете кипърски общности – президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Решаването на Кипърския проблем е близо, тъй като в последните месеци има осезаем напредък в мирните преговори, изрази убедеността си Кери, който бе на първото си посещение в Кипър като ръководител на американската дипломация. Никозия отдава голямо значение на визитата му като възможност за насърчаване на напредъка в преговорния процес и постигането на споразумение между двете кипърски общности за обединяването на страната.

В изявлението си след срещите си с двамата лидери Анастасиадис и Акънджъ Джон Кери посочи, че в продължение на десетилетия следи отблизо развитието на преговорния процес в Кипър и че САЩ винаги са били фокусирани върху него на най-високо ниво. Той заяви, че е по-убеден от всякога, че това е моментът на Кипър.

САЩ ще останат ангажирани и силно подкрепят преговорите под егидата на ООН за решаване на Кипърския въпрос на базата на двуобщностна двузонална федерация.

Коментирайки икономическите аспекти на обединяването на страната, Кери подчерта, че това ще донесе много ползи и за двете общности. Сред бъдещия потенциал за развитие той открои перспективите за икономически растеж, новите възможности за привличане на инвестиции на острова и за превръщането на Кипър в регионален енергиен център.

Джон Кери направи изпълненото си с оптимизъм и увереност за скорошното решаване на Кипърския въпрос изявление в буферната зона, която все още разделя кипърската столица Никозия. В тази "ничия земя" бе и общата вечеря, която събра държавния секретар на САЩ Джон Кери, президента на Кипър Никос Анастасиадис, лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, ръководителя на мисията на ООН в Кипър Лиза Бутенхайм и специалния съветник на генералния секретар на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!