Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 хилядна войска е струпала Турция на сирийската граница

Турция е струпала 15 хилядна войска, с танкове и артилерия на сирийската граница, която е в бойна готовност за действия.  Това заяви турският президент Р.Т.Ердоган пред журналисти.

Нашата армия е разположена на юг,в готовност да се намеси, ако възникне опасност от военен конфликт до нашите граници,подчерта турският държавен глава.

По думите на Ердоган турските изтребители участват в операциите по въздуха на силите на международната коалиция за борба срещу ИДИЛ. Той изрази пожелание,че конфликтът свързан с областта, населена компактно с тюркмени, ще се разреши в най-скоро време, имайки предвид  Русия.

Смятам, че конфликтът с Русия може да бъде разрешен с дипломатически средства. Проблеми като този не се решават чрез медиите, а чрез преговори на масата, посочи Ердоган.

Според турския президент Русия не се е отказала от проекта за строителството на първата турска атомна централа Аккую.

“Русия е вложила значителна инвестиция,процесът продължава, 300 наши специалисти се обучават в Русия. По отношение на турски поток имаме различия, поради което бе замразен”, каза Ердоган.

Той допълни,че би участвал в Сесията на Висшия съвет за стратегическо сътрудничество Турция-Русия, която е запланувана за 15 декември т.г, ако бъде поканен от  руската страна, която е домакин.

Турският президент съобщи,че на срещата на Г 20,която се състоя на Анталия, Канада е заявила,че ще приеме 25 х.сирийски бежанци. Но не е уточнено от кои страни ще бъдат взети,може от лагерите в Турция,но може и от лагерите в Ливан и Йордания, посочи Ердоган.  

В Катар Турция подписа 15 споразумения с тази страна,включващи отмяна на визите,доставка на втечнен газ ЛПГ на Турция,участие на турски фирми в редица строителни обекти.Също така Турция ще строи военна база в Катар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!