Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия: Застраховките на автомобили ще се сключват и онлайн

Промените предвиждат служебно прекратяване на регистрация при липса на ГО

| обновено на 08.12.15 в 17:40

Застраховките на автомобили да могат да се сключват и по електронен път, реши парламентарната икономическа комисия. Вероятно още тази седмица промените в Кодекса за застраховането ще бъдат гласувани и в пленарната зала. 

От догодина застраховките ще се сключват не само по електронен път, но и без да е необходимо наличието на електронен подпис, но стикерът, който удостоверява задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите, остава с намерението от 2017 година евентуално и той да отпадне. Дотогава стикерът и полицата при онлайн застраховането ще се изпращат с куриер. Потребителите все пак ще могат да избират дали да застраховат чрез брокер, дали да застраховат онлайн, или на място в офиса на застраховател. 

По данни на застрахователите, около 15 процента от автомобилите у нас нямат "Гражданска отговорност". Още една поправка в застрахователния кодекс въвежда наказание от 400 лева за физическите лица при липсата на "Гражданска отговорност".

Промените в Застрахователния кодекс предвиждат още служебно да се прекратява регистрацията на автомобилите, които нямат задължителна валидна застраховка. Мярката е насочена срещу прекратяване на практиката чужденци да карат автомобили с българска регистрация извън страната и при катастрофа да източват Гаранционния фонд, обясни началникът на "Пътна полиция", комисар Бойко Рановски
Гаранционният фонд ще уведоми службата по регистрация и ние ще прекратим служебно регистрацията на автомобила на собственика, който не си е сключил застраховката. Редът за възстановяване на регистрацията ще бъде максимално опростен. След представяне на валидна застраховка, регистрацията му  ще бъде възстановена в системата. Това прекратяване не е свързано с взимане на табели и взимане на номера, а прекратяване само служебно в системата. В случай на възникване на произшествие извън България, на територията на друга държава, такъв автомобил, който в масовия случай той се управлява или от румънци, или от италианци, или други граждани, тогава българската държава няма да носи отговорност за този автомобил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Извънредно ще се обсъждат спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането

Комисията по икономическа политика на парламента ще заседава извънредно по спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането. Все още неизяснени остават въпросите, които засягат онлайн застраховането и необходимостта от стикер, който да доказва..

публикувано на 08.12.15 в 08:26