Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадисти подготвяли терористичен акт срещу руски туристи в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централното разузнавателно управление е предупредило Анкара, че камикадзе на ДАЕШ ("Ислямска държава") и трима палестинци, свързани със свалянето на руския пътнически самолет на полуостров Синай, готвят нападения срещу руски туристи в Турция.

Според турски медии палестинците са Мумтаз Мухамад Дамаш (38-годишен), Айман Абдула Нофал (41-годишен) и Рафат Абас. Те са свързани със свалянето на руския самолет А-321 над Синайския полуостров на 31 октомври.

Американското разузнаване е съобщило също, че свързан с ДАЕШ мъж - Джамал Наса, с кодово име "Абу Халид, се намира в Турция и подготвя самоубийствен атентат. Той разполагал с фалшиви документи за самоличност и се занимавал с нелегална търговия на антики и трафик на мигранти. Наса поддържал връзка по телефона с друго лице, използващо фалшива самоличност. Неверните данни на това лице също са били предоставени на турските власти.

Министерството на вътрешните работи на Турция е предприело действия по случая, като е предупредило всички районни дирекции на полицията да бъдат бдителни във връзка с евентуални нападения. Властите се опитват да установят местонахождението на тримата палестинци.

Вчера американското консулство цял ден не приемаше посетители заради предприетите проверки в сградата и наоколо от специализирани части за борба срещу тероризма. Днес консулството вече работи нормално.

Междувременно обаче Русия още преди една седмица изтегли над 10 000 свои туристи заради сваления самолет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!