Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силна кибератака на “анонимните” срещу Турция

Голяма кибератака предизвика тревога в Турция. Специално се наблюдава значително забавяне в банковите услуги и в комуникацията с някои официални институции.

Близък до турското правителство източник съобщи, че атаката обхваща  и сайтовете на министерства, армията, банки и търговски офиси, използващи домейна".tr". Атаките идват от "организирани източници" извън Турция и са започнали още в началото на тази седмица, допълни източникът.

Министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм заяви, че ситуацията е тревожна и поиска засилване на мерките за сигурност, които по думите му са се оказали недостатъчни.

Медии съобщиха, че атаката може да идва от Русия. Москва и Анкара са в тежка дипломатическа криза след свалянето на руски бомбардировач от Турция на 24 ноември.

Според турския печат хакерската група "Анонимните" е започнала кибервойна срещу Турция и е обявила, че ще продължи да извършва нападения заради "подкрепата на Турция за "Ислямска държава".

 "Турция подкрепя "Даеш", като купува петрол и лекува бойците й. Ако не спрете подкрепата си за "Даеш", ние ще продължим да извършваме кибератаки срещу Турция", написа в комюнике хакерската група.

Експерти обаче посочват, че за момента не се знае произхода на тази силна атака.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!