Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните българи в Истанбул отпразнуваха Рождество Христово с празнична литургия

Снимка: БГНЕС

По стародавна традиция потомствените православни българи в Истанбул се стекоха тази сутрин в българската църква "Свети Йоан Рилски" в българската Екзархия в квартала Шишли, където светлият християнски празник Рождество Христово беше отпразнуван.

В църква в квартала Шишли беше отслужена празнична литургия по случай Коледа, която българите в града край Босфора считат за един от най-светлите християнски празници. Празничната литургия беше изнесена от свещеника на българските църкви в града отец Ангел Велков.

Църковен хор изпълни коледни песни, заедно с децата от Българското неделно училище, което за първи път през тази година отвори врати. След литургията в празнично украсения с коледна елха салон на Екзархията се състоя традиционното коледно тържество.

Председателят на българското църковно настоятелство Васил Лиязе съобщи,че през новата 2016-та година ще продължи прекъснатият за известно време ремонт на уникалната българска църква "Свети Стефан" край Златния рог, който се финансира от Истанбулската голяма община, както и че през новата година ще бъде открит реставрираният български метох, който в миналото е бил забележително средище на българската писменост и култура в града.

Дядо Коледа раздаде подаръци на децата, а тържеството продължи до късно с народни песни, ръченици и хора. Междувременно турският президент и премиерът поздравиха християните в Турция по случай Коледа, както и пожелаха празникът да допринесе за укрепването на солидарността, хармонията, мира и благоденствието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!