Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група от 24-та българска антарктическа експедиция заминава за Аржентина

| обновено на 27.12.15 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Група от 24-та българска антарктическа експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев, заминава тази вечер за Аржентина. Двама геолози от Софийския университет ще работят на полуостров Байърс, на остров Ливингстън. Експедицията ще търси вкаменелости от динозаври от периода на юра и креда и ще картографира до март 2016 година остров Ливингстън на Антарктида, където е българската полярна база.

С полет до Ушуая, Аржентина тази вечер заминава 24-тата българска антарктическа експедиция, разказва проф. Христо Пимпирев:

Заминаваме 8 души до най-южния град на света, град Ушуая, където очакваме испанският кораб "Есперидес“, който ще остави група от българските антарктици. Десетина  дена преди мен замина един много силен картографски-геодезичен екип, чиято основна цел е да направи карта на малко проучени части. На остров Ливингстън бяха заснети доста неизследвани територии, така че резултатите, които ще се получат, ще бъдат за мен принос в картографията на Антарктида.

С двама млади асистенти от геоложкия институт ще  се изследват и полезните изкупаеми:

Антарктида е много богата на полезни изкопаеми. Освен това ще търсим и вкаменелости от юрския и кредния период, защото този континент не винаги в геоложката история е бил в лед и сняг. Там са расли и тропични гори, имало е и динозаври. Това, което намерим, може да са действително някакви нови видове за науката. Ще продължат изследваният по изменението на климата.

Полярните региони, най-вече Антарктида са най-чувствителни на климатичните промени, посочва още проф. Пимпирев, а данните сочат, че Западна Антарктида се затопля, ледниците се топят, нивото на световния океан се повишава.

Завършеният наскоро православен параклис "Св. Йоан Рилски" ще бъде официално открит на Богоявление, съобщават от Българската полярна база "Св. Климент Охридски".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!