Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанската криза заплашва света, смята турският вицепремиер Нуман Куртулмуш

Нуман Куртулмуш
Снимка: Нахиде Дениз

Бежанската криза съдържа потенциала да се превърне в по-голяма заплаха от евентуална Трета световна война,ако не бъдат взети своевременно мерки за нейното разрешаване.

Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. В изказване през участниците в международен симпозиум на тема Миграция и икономика,който се състоя в Истанбул, той разкритикува някои държави,че се отнасят с безразличие към бежанския проблем.

Куртулмуш не посочи конкретна държава, но визира  европейски страни, които издигат заграждения по границите си,между които е и България.

„Европейските страни издигат заграждения от бодлива тел по границите си, за да спрат бежанците. Според вас възможно ли е да спрете бежанците дори да издигнете стоманени стени по границите си?”отправи риторичен въпрос към участниците.

По думите на турския вицепремиер светът остава безразличен към драмата на бежанците и трябва да бъде  сериозно критикуван в това отношение.

“Турция отвори вратите си и приютява няколко милиона бежанци.Но в същото време трябва да подчертая,че нашата страна няма да се превърне в открит затвор,където до безкрая да бъдат задържани бежанците”,посочи Култулмуш.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!