Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обезпокоен от екзекуцията на шиитския религиозен водач в Саудитска Арабия

Снимка: архив

Европейският съюз изрази сериозно безпокойство след като саудитските власти екзекутираха шиитския религиозен водач Нимр Бакер ан Нимр, видна фигура на протестите срещу режима, предаде Франс прес. "Екзекутирането на шейх Нимр ан Нимр буди сериозно безпокойство за свободата на словото и зачитането на основните човешки и политически права, които трябва да се спазват при всички обстоятелство, включително в рамките на борбата с тероризма", заяви в комюнике ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. ЕС призовава саудитското кралство да насърчи помирението между различните съставляващи го общности и приканва всички страни да проявят сдържаност и отговорност, се казва още в комюникето. Могерини за пореден път заяви дълбокото несъгласие на ЕС със смъртното наказание и особено масовите екзекуции.

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм, включително Ан Нимр, което предизвика възмущение в шиитския свят и особено в Иран. Техеран заплаши, че Рияд ще плати висока цена за убийството на духовника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протест в Бахрейн срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр

Екзекуция на шиитски водач в Саудитска Арабия разпалва протести

Виден шиитски духовник беше екзекутиран в Саудитска Арабия заедно с още 46 души, осъдени на смърт по обвинения в тероризъм. Нимр ал Нимр беше централна фигура в шиитските протести, които избухнаха през 2011 г. като част от т.нар. Арабска пролет. Повечето..

обновено на 02.01.16 в 18:41

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, сред които и виден шиитски духовник

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм. Сред тях е виден шиитски духовник, предаде "Ройтерс", като се позова на вътрешното министерство в Рияд. Повечето от екзекутираните са били замесени в серия атентати, извършени от Ал Кайда в периода..

публикувано на 02.01.16 в 10:35