Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Кипър празнуваха днес Богоявление с празнична служба на български език

Снимка: Бранислава Бобанац
Сънародниците ни в Кипър празнуваха днес Богоявление с празнична служба на български език. Големият християнски празник, който се отбелязва особено тържествено в Кипър  е официален неработен ден.

19-годишният Огнян Николов бе смелчакът, който извади днес Светия кръст от водите на Средиземно море в българското честване на Богоявление в Кипър. Той бе най-бърз в оспорваната конкуренция с още 8 наши сънародници. Огнян за втори път издигна кръста - той се пребори за него и на Богоявление миналата година, а това е третото участие на младежа в празничната надпревара на сънародниците ни на острова. Огнян живее с родителите си в Кипър от 9 години.
Големият християнски празник и топлото време събраха стотици българи в църквата “Света Троица” /”Агиа Триада”/ край Паралимни, на източното крайбрежие на острова, точно на брега на Средиземно море, и на плажа “Агия Триада”, където се състоя ритуалът по хвърлянето на Светия кръст във водата. Храмът бе избран специално за честването от българския свещеник отец Станислав Симеонов заради символната връзка на името му с днешния празник. Отец Станислав отслужи празничната Богоявленска служба - Велик водосвет, на български език и пожела здраве и благоденствие на всички българи.

Много специален е днешният празник за хилядите кипърски гръцки бежанци от Фамагуста, сега в окупираните от Турция територии на острова. Близо 1000 православни от различни градове в Кипър преминаха демаркационната линия, разделяща страната, за да честват Богоявление във Фамагуста. Традицията бе възстановена след 42 години - за първи път след турската инвазия от лятото на 1974 г. В църква в окупирания град бе отслужена Божествената литургия, а след това на брега на Средиземно море, в непосредствена близост до изоставените порутени хотели в града-призрак Вароша бе извършена церемонията по хвърлянето на Светия кръст във водата. Принудените да напуснат родния си край изразиха надеждата, че 2016 г. ще бъде годината на обединението на тяхната родина.
Богоявление бе чествано и в църкви в села на полуостров Карпас в окупираните територии. Празнични церемонии събраха много хора във всички крайбрежни градове на Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!