Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сближаване на позициите демонстрираха лидерите на двете кипърски общности на първата си среща за годината

Среща за обединяването на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

В преговорите по Кипърския въпрос през следващите месеци лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще търсят сближаване на позициите си по нерешените проблеми, за да се стигне до желаното решение за обединяването на етнически разделената от повече от четири десетилетия страна. Тази положителна нагласа бе демонстрирана днес, след проведената първа за тази година среща между тях, която продължи повече от 3,5 часа.

Лидерите на двете кипърски общности са направили преглед на нерешените въпроси и на по-нататъшния ход на преговорите по Кипърския въпрос и на тази основа ще бъде изработена програмата за преговорите през следващите месеци. Според президента на Кипър Никос Анастасиадис много важно в този етап е разбирането за трудностите, пред които са изправени и двете кипърски общности, затова решението, което се търси, не трябва да пренебрегва техните тревоги и интереси. Всичко трябва да се основава на принципите на едно жизнеспособно и функционално решение, а не на предварително определени позиции и на проблеми, възникнали в миналото, посочи днес президентът на Кипър.

През януари Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ ще се срещнат още два пъти. Те ще се съсредоточат върху нерешените проблеми, за да се видят възможностите за сближаване и преодоляване на различията в техните позиции.

Редовните контакти между двамата лидери предизвикват задоволство, е оценката на министъра по европейските въпроси на Турция Волкан Бозкир, който бе в окупираните територии и се срещна с Мустафа Акънджъ само ден преди старта на новия кръг преговори. По думите на Бозкир, Турция придава важност на постигането на справедливо, всеобхватно и трайно решение, което да гарантира политическото равенство и законните права на кипърските турци. 

Президентът на Кипър и лидерът на кипърските турци ще участват по-късно този месец и в Световния икономически форум в Давос. Присъствието им заедно и срещите им там няма да се превърнат в неофициална минимеждународна конференция по Кипърския въпрос, каквито опасения бяха изразени в Кипър.

В края на януари Съветът за сигурност ще приеме резолюцията за подновяването на мандата на мироопазващите сили на ООН в Кипър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!