Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турското външно министерство привика иранския посланик

Протест в Турция срещу екзекуцията на Нимр ал Нимр
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Външното министерство на Турция привика посланика на Иран в Анкара заради публикации в ирански медии, които правят връзка между екзекуцията на шиитски духовник от Саудитска Арабия и посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Рияд миналата седмица. Кризата в отношенията между Иран и Саудитска Арабия се задълбочи, след като Рияд екзекутира духовника Нимр ал Нимр – опонент на управляващата кралска династия, а в отговор разгневена тълпа подпали Саудитското посолство в Техеран.

На посланика на Иран в Анкара бе връчен остър протест заради това, че в Техеран се тиражирали спекулативни и неверни твърдения във връзка с визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Рияд. Иранските информационни източници правели връзка между посещението на Ердоган и последвалите смъртни наказания след нея.

Разпространяването на подобни твърдения са обидни за турския президент. Цели се той да бъде очернен пред съседния иранския народ, което в никакъв случай не може да се приеме. Решително осъждаме публикуването на такива спекулативни твърдения и настояваме незабавно да се прекрати публикуването им, се посочва още в изявлението на турското външно министерство.

В същото време се подчертава, че нападението срещу чужди дипломати е сериозно нарушение на дипломатическия имунитет, за опазването на който е отговорна съответната държава. Ето защо нападението срещу Посолството и Генералното консулство на Саудитска Арабия в Иран по никакъв начин не може да бъде оправдано.

Кризата между Техеран и Рияд засегна негативно финансовите пазари в Турция, след като Иран забрани вноса на стоки от Саудитска Арабия. Борсата в Истанбул падна, а доларът надхвърли 3 лири и почти се изравни с курса на еврото. Саудитският внос за Иран е около 60 млн. долара годишно, главно текстил и пакетирани храни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!