Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаването на кипърския въпрос е по-близо от всякога

Снимка: Бранислава Бобанац

Решаването на кипърския въпрос е по-близо от всякога. Тази увереност изрази генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в доклада си за продължаване с нови 6 месеца на мандата на мироопазващите сили на международната организация в разделената страна. Резолюцията на Съвета за сигурност за това се очаква да бъде гласувана на 28 януари.

Според Бан Ки-мун в момента съществува “реална уникална възможност” да се постигне трайно уреждане на Кипърския проблем. Затова той насърчава лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ да запазят набраната скорост на преговорите и да продължат обсъждането на основните, ключови глави, които са на дневен ред, с добра воля и взаимно доверие. Следващите месеци ще са решаващи за мирния процес в Кипър, смята Бан Ки-мун. Той е убеден, че споразумение е възможно и вярва, че “лидерите и всички кипърци ще положат всички усилия в този критичен момент”, за да осъществят най-накрая визията си за обединен Кипър.

Генералният секретар на ООН приветства и договорените между двамата лидери мерки за изграждане на доверие между двете кипърски общности, като отваряне на нови пропускателни пунктове през демаркационната линия, обединяване на енергийната мрежа, подкрепа за общото културно наследство и издирването на безследно изчезналите. Той призовава Анастасиадис и Акънджъ да ускорят осъществяването на тези инициативи, тъй като те са важен елемент от усилията за решаване на Кипърския въпрос. Те имат осезаемо въздействие върху всекидневния живот на хората от двете кипърски общности и засилват тяхното разбиране, че статуквото в Кипър е неприемливо и че има алтернативи за по-добро бъдеще.

Бан Ки-мун отбелязва, че лидерите трябва да положат усилия за постигане на по-голяма икономическа и социална равнопоставеност между двете общности, да се разширят и задълбочат икономическите, търговски, социални, културни, спортни и други връзки между тях. Генералният секретар на международната организация поставя въпроса и за перспективите за икономическо развитие и стабилност на обединения Кипър. Този процес вече се подпомага от европейски и международни експерти.

Мандатът на мироопазващите сили на ООН в Кипър /UNFICYP/ изтича на 31 януари, а резолюцията за подновяването му се очаква да бъде гласувана от Съвета за сигурност на 28 януари. “Сините каски” са на острова от 1964 г., веднага след първите кървави междуобщностни сблъсъци. В момента контингентът наброява около 1000 души, които са под ръководството на генерал-майор Кристин Лунд – първата и единствена засега в света жена, командващата военни сили на ООН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!