Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ню Йорк таймс": "Ислямска държава" се възползва от трафика на антични предмети

Автор:
Снимка: Венета Павлова
Вестник "Ню Йорк таймс" публикува статия за трафика на антични предмети, от които вече се възползва и "Ислямска държава" като описва полицейска акция срещу този трафик в България. Кореспонденцията от Шумен започва с полицейска акция от 2015 г., където при обиск на четири помещения са конфискувани над 9000 антични предмета, включително статуетки, накити и монети на 2000 години. Арестувани са трима души, които са пуснати под гаранция докато тече разследването.

Законите по света са слаби и непоследователни, а митническите служители могат да проверят само част от преминаващите границите стоки, отбелязва вестникът. Трафикантските организации са развили добър опит при набавянето на стоки на хора, които са готови да платят за тях, а и са достатъчно търпеливи да укриват древни предмети по складове докато отминат проверките.

Трафикът на древни предмети достигна нови равнища, след като радикалната групировка "Ислямска държава" превзе части от Сирия и Ирак и разруши и ограби древни градове. Въпреки почти единодушното осъждане на действията на ИД обаче малко са държавите, които са проявили интерес в налагането на нови ограничения срещу разрастващия се трафик на антични предмети, чиито печалби се оценяват на милиарди долари годишно, пише "Ню Йорк таймс".

Официалните лица все още не знаят как древните предмети са стигнали до Шумен или дали са минали през територия под контрола на ИД. Смята се, че колкото и антични предмети да са заловени, още повече са стигнали до купувачи и търговци във Виена, Мюнхен, Лондон и Ню Йорк. Търговците се възползват от законната търговия с антични предмети, за да пласират артефакти, които от години са грабени при конфликтите в Сирия и Ирак, както и в Либия, Йемен и Египет, пише вестникът.

Засега съвсем малък брой такива предмети са свързани с грабежите на ИД. Макар и групировката да е относително новодошла в тези мародерства, тя ги допуска в индустриални равнища на контролираните от нея територии, като облага с данъци изкопните дейности, за да получи приходи за обявения от нея през 2013 г. халифат,
отбелязва изданието.

Ето защо конфискуваните в България древни предмети, заедно със стотици други, прехванати в Турция близо до границата със Сирия и най-малко един заловен предмет в Лондон, се възприемат като част от вълна, която според експерти ще залее европейските и северноамериканските пазари в следващите годин
и, пише "Ню Йорк таймс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!