Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефчович: Източното Средиземноморие е много важен регион за енергийната сигурност на Европа

Снимка: Бранислава Бобанац

Източното Средиземноморие може да се превърне в много важен играч в доставките на природен газ за Европа, заяви днес в Никозия заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, който е на двудневно посещение в Кипър.

Източното Средиземноморие е много важен регион от гледна точка на енергийната сигурност на Европа, затова Европейската комисия трябва да работи много тясно с Кипър, за да направи всичко възможно за развитието на газовите находища в полза както на региона, така и за подобряване на енергийната сигурност на Европа, подчерта в изявлението си Марош Шефчович. Според него новите открития на газови залежи и новите енергийни разработки в Източното Средиземноморие променят неговата геодинамика и те трябва да работят за благото на Кипър и целия регион.

Еврокомисарят съобщи още, че през февруари Европейската комисия ще представи новата си стратегия за втечнен природен газ в Европа, в която Кипър и Средиземноморието са включени като един от най-важните канали за доставки на синьото гориво на континента. Той заяви, че има много силна възможност за износ на природен газ от Кипър и че Европа е естествената му дестинация.

Освен приносът на Кипър за нови източници и маршрути на природен газ към Европа, на срещите на Марош Шефчович с президента на Кипър Никос Анастасиадис и енергийния министър Георгиос Лакотрипис бе обсъдено и осъществяването на одобрените от Еврокомисията три кипърски проекта от общ интерес за Евросъюза, които ще бъдат финансирани от него. Те се отнасят за изграждането на междусистемната връзка между двата континента – "Евро-Азия Интерконектор" и свързването на електропреносните мрежи на Израел, Кипър и Гърция с подводен кабел, както и за Източносредиземноморския газопровод ("East Med").

До момента Кипър има едно газово находище – "Афродита", с доказано наличие на големи залежи от 140 млрд. кубически метра газ. През декември миналата година правителството на страната реши да удължи лицензите за сондажи в изключителната икономическа зона на републиката в Средиземно море на френския енергиен гигант ТОТАЛ и на италиано-южнокорейския консорциум ЕНИ-КОГАС.

На 28 януари кипърската столица ще бъде домакин на поредната тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Израел, акцент в която ще бъде изпълнението на съвместните проекти най-вече в областта на енергетиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!