Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция с нови правила за разрешителните за работа за сирийците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Турция оповести нови правила за издаване на разрешителни за работа на сирийските бежанци. С тази мярка, която ще започне да се прилага в най-скоро време, Анкара се стреми да задържи на своя територия бежанците и да изпълни ангажимента си към Евросъюза за намаляване на мигрантския поток.

Турският вицепремиер и говорител на Министерския съвет Нуман Куртулмуш обясни, че към момента в Турция се приютяват 2,5 милиона сирийски граждани. Досега 7350 сирийци са получили разрешителни за работа със съответното социално осигуряване.

Предложението за работа на сирийските бежанци е подготвено от министерството на труда и социалната сигурност. В него има специален раздел, съгласно който са предвидени и редица ограничения за трудовата заетост на сирийците. Броят им няма да надхвърля 10 процента от общия брой на трудово заетите в дадено предприятие или учреждение. Разрешителни за работа ще се дават само на онези, които са регистрирани по местоживеене в съответната област. Както и че ще работят на територията по местоживеене.

Мерките за увеличаване на легалната заетост на сирийците в Турция бяха анонсирани, след като заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази недоволство от факта, че въпреки споразумението, сключено преди повече от месец, между 2 и 3 хиляди мигранти продължават да пристигат ежедневно в Гърция от турска територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!