Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия в историческия център на Истанбул, 10 загинали и 15 ранени

| обновено на 12.01.16 в 19:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че атаката в Истанбул е извършена от мъж от сирийски произход. Той потвърди, че има десет загинали и 15 ранени при експлозията в историческия център на града. Турският президент заяви, че това е самоубийствен атентат. Турските власти съобщиха по-късно, че извършителят на атентата е 28-годишен мъж.

Този инцидент още веднъж показва, че като нация ние трябва да действаме като едно тяло, едно сърце в борбата срещу тероризма. Решителната и принципна позция на Турция по въпроса ще продължи до края. Каквото и да е съкращението на съответната организцация - ДАЕШ, ПКК, за нас те не се различават една от друга.  Първата цел на всички групировки, които действат в региона, е Турция, защото тя продължава със същата решителност да се бори срещу всяка една от тях, заяви турският президент във връзка с атентата.

Експлозията е станала до трамвайната спирка на историческия площад "Султан Ахмед" в Истанбул, където се намират прочутата Синя джамия и храмът "Света София".

Българското външно министерство информира, че няма данни за пострадали български граждани.

СнимкаНа място на инцидента пристигнаха много линейки, автомобили на пожарната, както и отряд за обезвреждане на експлозиви. Полицията отцепи района, в който се намират много хотели, където отсядат главно чужденци, но по-късно отпушиха някои пътни артерии, предаде кореспондетът на БНР Нахиде Дениз. В квартала е и гарата "Сиркеджи", откъдето тръгват влаковете за европейското направление. Властите в Анкара също бяха вдигнати под тревога, а правителството формира кризисен щаб.

Много вероятно е "Ислямска държава" да стои зад експлозията, заяви Саджан Гьоел - директор по сигурността на Азиатско-тихоокеанската фондация
Смята се, че групировки като ИДИЛ засилват позициите си в Турция и извършват атентати, макар в миналото да не са я закачали. 2015-а беше началото на дейността на "Ислямска държава" в самата Турция.

По-късно премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че извършителят е член на групировката.

Турските власти разследват и вероятността за второ камикадзе, което може да се намира още в Истанбул.

Вицепремиерът и говорител на турското правителство Нуман Куртулмуш съобщи, че от пострадалите при взрива 8 са чужденци - от Германия, Норвегия, Перу и други страни. Ранените са настанени в различни болници в Истанбул. Състоянието на двама от тях е тежко.

Случилото се в Истанбул потвърждава нуждата от това това държавите да обединят спешно своите сили в борбата с тероризма. Това обявиха в изявление от руското външно министерство.

Френският премиер Манюел Валс от своя страната посочи, че днешният атентат  за пореден път напомня че тероризмът застрашава целия свят.

Междувременно от перуанското външно министерство обявиха, че тяхна гражданка е ранена при атентата. По-рано беше съобщено, за един загинал при взрива перуанец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

НАТО и ЕС осъдиха терористичната атака в Истанбул

НАТО и Европейският съюз (ЕС) осъдиха терористичната атака в Истанбул. Няма оправдание за подобни нападения, всички съюзници сме единни в борбата с всички форми на тероризъм , написа в изявление генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг ...

публикувано на 12.01.16 в 15:13
Районът на експлозията в Истанбул е ограден от полицията

Девет германци и един перуанец са жертвите на атентата в Истанбул

Девет от десетте жертви на днешния атентат в Истанбул са германци. Това било съобщено от турския президент Реджеп Ердоган на германския канцлер Ангела Меркел в разговор по телефона, предаде Ройтерс. Десетият загинал е перуанец и това бе потвърдено от..

обновено на 12.01.16 в 18:36