Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР става на 81 години

Раздават годишните награди "Сирак Скитник"

Българското национално радио отбелязва днес 81 години от създаването си. По традиция тази вечер ще бъдат раздадени годишните награди "Сирак Скитник". Церемонията ще е в Първо студио на БНР и ще се излъчва пряко по "Хоризонт".

На днешния ден, през 1935 година, цар Борис Трети подписва указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. За първи ръководител е назначен Панайот Тодоров, с псевдоним Сирак Скитник.

В началото програмата е седемчасова. Новини е имало два пъти на ден, сутрин и вечер по десет минути. Първото пряко включване е от септември 1940 година. Тогава са тържествата, по повод присъединяването на Южна Добруджа към Царство България. Най-старият запис, който пази Златният фонд на Радиото, е от 1897 година. Това е българско хоро от една плоча на Алоис Мацак, издадена в Австрия.

По традиция тази вечер ще бъдат раздадени годишните награди "Сирак Скитник". Те са учредени през 2001 година. Церемонията е в 18:30 часа в Първо студио на радиото и ще се предава пряко по "Хоризонт". Категориите са три голямата награда "Сирак Скитник" за значим принос в развитието на БНР, награда за радиожурналистика, която е индивидуална, и за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия през изминалата година, и награда за радиопредаване, която е колективна и е за професионализъм и оригинални идеи през 2015-а. 

Изборът на победител във всяка от трите категории, се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР. Присъждат се и награди, номер едно на програма, които се определят от ръководствата на всяка от ефирните програми.

В репортажа на Светослава Кузманова може да чуете първото пряко включване, което датира от септември 1940 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!