Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната на... какво?

БНР Новини

Приятели ме поканиха на гости и нали съм възпитан, макар и зле, реших да купя едно цвете за домакинята. Влязох в малко магазинче и очилата ми се запотиха, затова помолих продавачката да избере вместо мен една роза – да е червена, да е разцъфнала, но не и прецъфтяла.
- Разбира се, господине – каза жената, – само не искайте да е току що напъпила, защото идват от Кения.
Сега вече освен очилата се изпотих и аз. Попитах се аз ли вече не помня или едно време са ме лъгали, но така и не си отговорих категорично – коя страна всъщност наричаха Страната на розите?
Случката обаче ме подтикна когато пазарувам, да търся къде е изписан произходът на продуктите, както е според закона. Изписан беше, разбира се, на неудобно място и с нечетливи буквички, но все пак се натъкнах на любопитни неща.
Полуготовото ястие „Боб по манастирски” изглеждаше лесно – за половин-един час обещаваше дори да стане вкусно. Но се оказа произведено в Канада. Не знам как точно готвят боба в магерниците на канадските манастири, та затова се въздържах да си купя. Само се сетих, че преди повече от век нас, българите, подигравателно са ни наричали „фасулковци”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!