Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД награди 20 души и организации за принос в развитието на системата за защита на детето

Снимка: Гергана Димитрова

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и кметът на София Йорданка Фандъкова получиха почетна грамота и плакет по повод 15-годишнината на Държавната агенция за закрила на детето. За особен принос в развитието на системата за защита на детето признание получиха общо 20 души и организации.

Закриването на домовете за деца с увреждания, това отчете като успех социалният министър Ивайло Калфин. Тревогите му са свързани с образованието на най-малките.

Особено с високия процент деца, които отпадат от училище. Имаме проблеми, които предстоят също за решаване, свързани с грижата от ранна детска възраст, подкрепа на семейства и на деца с увреждания от много ранна възраст.

Националният омбудсман Мая Манолова изрази тревогата си за децата в риск и тези, които живеят във възпитателните интернати:

Специализираните интернати да бъдат закрити час по-скоро. Притеснена съм от темповете, с които се работи по реформата в детското правосъдие.

Кампания срещу агресията сред деца ще започне столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Каня всички да се обединим, защото това е изключително сериозен проблем. Всички институции да започнем такава кампания. Виждаме зачестилите случаи на агресия и то от страна на деца, които на пръв поглед имат добри условия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!