Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците протестират, защото са отчаяни от политиката на Ципрас

| обновено на 03.02.16 в 16:15

Трети ден продължава блокадата на българо-гръцката граница заради протестите на гръцките фермери. Най-потърпевша от тези протести е България, затова и българските власти заявиха намерението си да търсят съдействие от Брюксел. С икономиста и бизнесмен Йоаким Каламарис  търсим отговор на въпроса защо години наред ситуацията се повтаря, а решение все още няма. 

Гръцките фермери са отчаяни от политиката на премиера Ципрас и лявата му партия СИРИЗА и имат право да протестират. Те могат да предприемат и други мерки, но са избрали тази, за да блокират големия бизнес на предприемачите и така да засегнат техните интереси, коментира за Радио Пловдив Йоаким Каламарис.

Ясно е, че от тази блокада губи България и български фирми, но тези български фирми са губещи още от влизането си в ЕС. Важно е ЕС да отговори на въпросите защо гръцката икономика сега е още по-зле, въпреки взетите мерки за нейната стабилизация и защо Брюксел не позволи на балканските страни, в това число Гърция и България, да развиват своята индустрия, каза още Каламарис.

Той добави, че гръцките фермери виждат как постоянно губят бизнеса, надниците, пенсиите и правата си. Затова те нямат доверие в Брюксел и европейските ценности.  Просто протестират в своята земя, без да ги е грижа, че българския бизнес губи от този протест. Аз работя в България и моите интереси също са засегнати от тези блокади и протести, но фермерите са избрали този начин да им обърнат внимание, увери Йоаким Каламарис 

Иначе проблемът, за който протестират гърците е Балкански, не само гръцки. Всички страни в него трябва да седнат и да го разрешат, за да се развива региона. 

Въпреки натиска си обаче, фермерите няма да получат отстъпки от Брюксел, прогнозира Каламарис. Според него, за съжаление, трябва да се свиква с новата реалност, която накратко казано е такава - много обещания без никакво покритие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!