Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани протестират в защита на трамвай №6

| обновено на 06.02.16 в 16:22
Снимка: БГНЕС

Граждани на София излизоха на протест в защита на трамвайна линия №6. Те се събраха на колелото на трамвая в Лозенец, за да изразят несъгласието си с намеренията на общината. Те се опасяват от това, че маршрутът ще бъде закрит заради обявен от общината проект за реорганизация на бул. "Скобелев", част от трасето на трамвая:

Защото си искаме трамвая. Трябва да даваме дипълнително пари за метрото.

Не вярвам на Столичната община - бяха част от мненията на протестиращите.

От общинската управа заявиха в петък, че движението по линията ще бъде спряно временно, заради строителството на метрото.

Организаторите на протеста не вярват на обясненията на общинската управа, че мярката е временна и трасето по бул.“Арсеналски“ ще бъде затворено само до изграждането на новия лъч на метрото. Такава е версията на заместник-кмета по транспорта Любомир Христов:

Тази връзка ще бъде променена в обхвата на трите последни спирки. Предвиждаме пускането на временна автобусна линия, която ще се движи по кръгов маршрут.

Общинската управа уверява, че трасето ще бъде частично променено в участъка по булевард "Арсеналски" и ще се измести от Петте кюшета по булевард "Витоша" до пазара "Иван Вазов", а временна автобусна линия ще се движци по кръгов маршрут от "Арсеналски" по "Черни връх" и "Витоша". Така решен въпросът не устройва протестиращите.

Трамвай №6 сега пътува от Лозенец до Обеля, а  промените трябва да влязат в сила от пролетта.


В предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата" Войслав Тодоров от Коалиция "Сердика" съобщи, че е изненадан от казаното от заместник-кмета по транспорта Любомир Христов, защото от ноември 2011 година столичният Общински съвет е приел да се спре релсовия транспорт по маршрута без метрото да е посочено като мотив.

Преди седмица г-жа Фандъкова обяви, че закриването на линията става, за да се осигури автомобилен достъп до новата сграда на районния съд, по-известна като военното НДК. Променят линията на трамвай №6 в южната част на линията вече да минава по линията на трамвай №1, а се чува, че всъщност планират да закрият трамвай №1. Все още не са го казали, но има такива идеи от няколко години.

Протестиращите ще се съберат на последната спирка на трамвай №6 до басейн "Спартак" в 14 ч. Инициаторите от Гражданската платформа "Спаси София" ще бъдат изслушани на заседанието на столичния Общински съвет в понеделник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!