Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис пристига в България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разширяване на икономическото сътрудничество между Кипър и България, партньорството на двете страни по ключови въпроси за Европейския съюз, кризата в Близкия Изток и борбата с тероризма са сред основните теми, които президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди с българските си домакини по време на започващото му първо официално посещение в страната ни.

Първата среща на кипърския държавен глава в понеделник е с президента Росен Плевнелиев, по чиято покана той пристигна в България. След нея и след пленарните разговори на официалните делегации на двете страни ще бъдат подписани меморандуми за разбирателство, насочени към разширяване на сътрудничеството между Кипър и България. Приоритетните области от взаимен интерес са енергетиката, туризмът, селското стопанство, спортът, борбата срещу нелегалния трафик на културни ценности.

Никос Анастасиадис ще разговаря също с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той ще се срещне и с патриарх Неофит.

Изключително важен за по-нататъшното успешно развитие на икономическите и търговските отношения между двете страни е бизнесфорумът, който в рамките на визитата на Никос Анастасиадис ще събере български и кипърски предприемачи във вторник. Той се организира от търговско-промишлените палати на двете страни, Кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите, Министерството на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър, Българо-кипърската бизнесасоциация. Участниците ще бъдат приветствани от президентите на двете страни Анастасиадис и Плевнелиев.

Представителите на кипърските делови среди ще запознаят колегите си в България с предимствата и големия потенциал на Кипър като бизнес и инвестиционен център. Според бизнесорганизациите на острова двете страни трябва максимално пълноценно да използват възможностите си, като Кипър стане врата за българските стоки към пазарите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток, а България подпомогне кипърския бизнес за място на Балканите. По време на форума компании от двете страни ще разговарят със свои потенциални партньори за търговско сътрудничество и съвместни проекти.  

Кипър и България имат дългогодишни ползотворни отношения. Страната ни бе една от първите, които призна новата независима Република Кипър през 1960 г., а през 1974 г., след турската инвазия и окупацията на 37% от нейната територия, предостави възможности за работа и образование на много кипърци. След приемането на България в ЕС Кипър първи от страните-членки отвори трудовия си пазар за наши сънародници. И днес на острова, въпреки кризата от последните години, работят хиляди българи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!